Veganisme: uit de marge, naar het midden

27-02-2025

Op een personeelsuitje, tijdens het zoveelste koffiemomentje, blijkt er weer geen veganistische optie voor het gebak te zijn. De sociale interactie wordt vaak gekarakteriseerd door overvloed aan vlees, terwijl de veganist er met wat patatjes bij zit. Voor veel mensen lijkt veganisme nog steeds een 'speciale' keuze, iets wat buiten de norm valt. Daardoor wordt er bij bedrijfsuitjes en sociale evenementen vaak simpelweg geen rekening mee gehouden. Niet uit onwil, maar eerder uit gewoonte – de standaard blijft de standaard. Toch is er een veel grotere vraag die we moeten stellen: waarom sluiten we een groeiende groep mensen uit? Waarom blijven we vasthouden aan verouderde gewoontes die niet meer passen bij de tijd waarin we leven? Pythagoras zei ooit: "Zolang we dieren eten, is er geen vrede." Dit kan een krachtige leidraad zijn voor hoe we als samenleving kunnen evolueren. Als we niet bereid zijn om onze gewoonten te veranderen, kunnen we dan werkelijk spreken van vooruitgang?

Hoewel veganisme steeds meer in de lift zit, stuit het nog altijd op flinke weerstand. Dit is niet uniek voor Nederland, maar iets menselijks: veranderingen stuiten vaak op weerstand, zelfs als de voordelen duidelijk zijn. We kijken naar de wereld en constateren dat de geschiedenis zich herhaalt: oorlogen, ziektes, en zelfs muziek worden opnieuw gepresenteerd in een nieuw jasje. Dezelfde patronen worden telkens opnieuw doorlopen. De vraag is nu: waarom laten we die verandering niet toe?

De Wetenschappelijke Basis van Plantaardig Eten

Volgens de Rijksoverheid is plantaardig eten minder schadelijk voor het milieu en klimaat dan dierlijke producten. Daarom heeft de overheid als doel gesteld dat Nederlanders in 2030 hun eiwitten voor 50% uit plantaardige producten halen. Deze verschuiving is een stap in de goede richting en zou bedrijven moeten aanzetten om ook binnen hun eigen organisatie gezondere en meer duurzame keuzes aan te bieden.

Plantaardig eten is geen nieuw fenomeen. Door de geschiedenis heen hebben enkele van de grootste denkers en wetenschappers geen dieren gegeten. Isaac Newton, de briljante wiskundige en natuurkundige die de zwaartekrachtwetten ontdekte, vermeed dierlijke producten. Hippocrates, bekend als de "Vader van de Geneeskunde", propageerde al eeuwen geleden: "Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding." Zijn invloed is nog steeds zichtbaar in de eed van Hippocrates, die artsen wereldwijd afleggen bij hun aanstelling.

Daarnaast leefden filosofen als Socrates en Plato eveneens zonder dierlijke producten. Leonardo da Vinci, een van de grootste geesten uit de renaissance, was een vurig tegenstander van dierenleed en leefde grotendeels plantaardig. Vincent van Gogh at ook geen dieren en vond inspiratie in de natuur, wat terug te zien is in zijn meesterwerken. Zowel historische grootheden zoals de Russische schrijver Leo Tolstoj en de Amerikaanse auteur Mark Twain als moderne iconen zoals Venus en Serena Williams, Novak Djokovic en wetenschapper en milieuactiviste Jane Goodall bewijzen dat je zonder dierlijke producten niet alleen kunt overleven, maar zelfs kunt excelleren.

Plantaardig Eten: Een Duurzame en Ethische Keuze

Waarom is een plantaardig dieet belangrijk? Naast de voordelen voor gezondheid en milieu, is er een belangrijke ethische reden om minder of geen dierlijke producten te consumeren. Elk jaar gaan duizenden dieren ten onder door onmenselijke omstandigheden: van stalbranden waarbij ze levend verbranden tot lange transports naar slachthuizen, vaak onder extreme omstandigheden.

Leiders binnen organisaties hebben de verantwoordelijkheid om bewuste keuzes te maken die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor onze samenleving. De overheid en bedrijven moeten steeds vaker erkennen dat de impact van de keuzes die we maken verder reikt dan de winst- en verliesrekening. De trend naar plantaardig eten is niet slechts een modeverschijnsel, maar een noodzakelijke stap in de richting van een duurzamer en ethisch verantwoorder bedrijfsmodel.

Het is tijd om te erkennen dat de keuzes die we maken, van de producten die we aanbieden op werkplekken tot de catering op evenementen, een weerspiegeling moeten zijn van het leiderschap dat we willen tonen. Een leiderschap dat niet alleen gericht is op winst, maar ook op welzijn van de planeet, de mens en de dieren.

Laten we de veganist uit de zijlijn halen en in de spotlight zetten. Bedrijven die nu inspelen op deze verschuiving, tonen vooruitstrevend leiderschap en dragen bij aan een bewuste en inclusieve samenleving.